Bio Bran je rastlinný polysacharidový výživový doplnok. Daiwa Pharmaceutical, Ltd. vyvinula výživové doplnky, ktoré majú obrannú funkciu pre organizmus. Našou snahou bolo vyrobiť potraviny, ktoré majú vysokú účinnosť, sú stabilné a chutné, a to použitím hemicelulosy, čo je druh ryžových vlákninových otrúb.
Diétna vláknina prechádza cez žalúdok a tenké črevo z väčšej časti nestrávená, aby následne bola čiastočne rozkladaná baktériami a absorbovaná do hrubého čreva. Diétna vláknina má psychologické účinky, ktoré zlepšujú metabolizmus lipidov a cukru a redukujú toxicitu nebezpečných zložiek v jedle. Jednou z významných charakteristík diétnej vlákniny je, že prechádza cez črevný trakt nestrávená. Aby diétna vláknina poskytovala imunosti,ulačné účinky, je nevyhnutné aby bola absorbovaná do krvi a prišla do styku s bunkami, zodpovedajúcimi za imunitu ako lymphocity a makrofágy. Podstata modernej vedy o výžive hovorí, že zložky jedla nie sú významné len tým, že sú súčasťou jedla. Ich význam je v ich funkcii s telom. Tento istý princíp platí aj pre diétne vlákniny. Nie je vždy pravdou, že vláknité materiály, ak sú prijímané vo forme potravy, podporujú imunologicky systém. V mnohých prípadoch je ich účinok oveľa slabší ako sa očakáva. Potrebujeme vyselektovať materiály pozostávajúce z molekúl, ktoré sú čo najmenšie. Bio Bran obsahuje 30 000 - 50 000 molekulárnu váhu hemicelulozy ryžových otrúb ako hlavný materiál.
Bio Bran vnikne do tela nestrávený. Proteíny sú strávené v žalúdku a v dvanástorniku, transformované na peptidy a aminokyseliny, ktoré sú následne absorbované v tenkom čreve. Bio Bran je absorbovaný v tenkom čreve v nestrávenej forme a vstrebáva sa tu do krvi aby stimuloval NK bunkovu aktivitu a makrofágy. Diétna vláknina prechádza cez hrubé črevo vylučovaná bez toho, aby bola strávená alebo absorbovaná.
Zložky nachádzajúce sa v jedle nemajú vždy presne definovanú funkciu. Diétna vláknina sama o sebe nemá vplyv na imunologicky systém. Je to spôsobené obtiažnosťou absorbovania molekúl a nedostatkom reaktivity molekúl. Avšak vieme ako zvýšiť reaktivitu imunologického systému produkciou derivátu spracovaním, ktoré zníži molekulárnu váhu. Hlavná zložka Bio Bran-u je zložená z pomerne malých molekúl, ale jej imunomodulačná funkcia je slabá. Snažili sme sa vyrobiť látku so silnými imunomodulačnými účinkami a to vykonaním čiastočnej degenerácie použitím enzýmu carbohydráza.
Bio Bran je polysacharidový celok vyrobený z hemicelulosy, ktorá sa nachádza v otrubách ryže, aktivovanej carbohydrásou v kultivovanej tekutine pestovaním mycélia z hríbu Shiitake (Lentinus edodes,Húževnatec jedlý).
Je vyrobený vo forme prášku, ktorý má charakteristickú príchuť.
Tento prášok má nízku hydroscopicitu a je ľahko rozpustný vo vode.
Vysoko aktívnu a stabilnú, hlavnú zložku arabinoxylan, je možné nepretržite získavať a to enzýmovou reakciou za stálych podmienok.
Bežná dávka pre dospelého: 500 – 1000 mg denne.
Odporúčané dávkovanie na výraznejšiu podporu je 1-3 g na deň.
Tabletky, granule, mäkké kapsule, a vo forme prášku.
Ghoneum M., 1998. Zlepšenie ľudskej NK bunkovej aktivity účinkom modifikovaného arabinoxylanu z ryžových otrúb [ MGN-3 ], INT.IMUNOTERAPIA XIV [2] 89-99.
Ghoneum M., 1990. Anti HIV aktivita MGN-3, aktivovaný arabinoxylan z ryžových otrúb, in vitro, BBRC 243, 25-29.
Ghoneum M. & A . Jewwet, 2000. Produkcia TNF__ a IFN__ a periférnych krvných lymfocitov pomocou MGN-3, modifikovaného arabinoxylanu z ryžových otrúb, Objavenie a prevencia rakoviny. In press
Ghoneum M. & R. Obitsu, 1998. Koganryoku, Shufunotomo Sha, Tokyo, Japonsko
Obitsu R. & O . Nagasawa, 1999. Arabinoxylan, JITSUGYO NO Nihon sha, Tokyo, Japonsko
Ohara I., Onai K. & H. Maeda, 1999. Modifikované ryžové otruby, MGN-3, zlepšujú prípustnú odchýlku cukru v NIDDM dospelých potkanov, ktorým je podaný streptozotocin pri narodení. Časopis Americkej Univerzity výživy. Ročník 18, Číslo 5, Abstrakt 108, 549.
Ohara I., Tabuchi R., & Onai K., 2000. Účinky modifikovaných ryžových otrúb na sérove lipidy a uprednostenie chuti pri streptozotocinom infikovaných potkanov z cukrovkou. "Výskum výživy. Ročník 20. Číslo 1. strana 55-68.
Tsurumi T. & S. Sugano, 1997. Nanbyo wo iyasu meneki ryoho, Kosaido Publikácia, Tokyo, Japonsko.